Kasztíliai szappan

Kasztília Spanyolország egyik legrégebbi szappankészítő területe, ahol olivaolaj-szappant készítettek (Jabon de Castilla); az angolszász országokban “Kasztíliai szappan” a kemény és fehér olívaolaj szappan szinonimájává vált.

Az olivaolaj az olajok királya, amit folyékony aranynak is neveznek. Kimagaslóan bőrápoló és bőrregeneráló tulajdonságú, s az olivaolaj-szappan gyengéd és gazdag.

A telített zsírok hiánya miatt ez a szappan egy kicsit “makacs”, kissé nehezen éri el a szalag-fázist, de ha botmixet használunk, nem lehet probléma.

Az olívaolaj szappanoknak aránylag hosszú érési időre van szükségük (6-8 hétre), és kevés habot képeznek.

A kis történet után jöhet is a recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

A szappan hideg eljárással készül. A desztillált vízben feloldjuk a sót, majd a lúgot, s hagyjuk lehűlni 45°C-ra. Az olajat is felmelegítjük 45°C-ra, majd a lúgoldatot belekeverjük az olajba. A szalag-fázisban (pudingosodás) a masszába keverjük az illóolajokkal elkevert keményítőt, majd 48 óráig hagyjuk a formában, egy takaróval letakarva. 48 óra elteltével felvágjuk a szappant, s hagyjuk érni 8 héten át.

Kérdés:

Szoktál szappant használni?

Tovább a blogra »