Kasztília Spanyolország egyik legrégebbi szappankészítő területe, ahol olivaolaj-szappant készítettek (Jabon de Castilla); az angolszász országokban “Kasztíliai szappan” a kemény és fehér olívaolaj szappan szinonimájává vált.
Az olivaolaj az olajok királya, amit folyékony aranynak is neveznek. Kimagaslóan bőrápoló és bőrregeneráló tulajdonságú, s az olivaolaj-szappan gyengéd és gazdag.
A telített zsírok hiánya miatt ez a szappan egy kicsit “makacs”, kissé nehezen éri el a szalag-fázist, de ha botmixet használunk, nem lehet probléma.
Az olívaolaj szappanoknak aránylag hosszú érési időre van szükségük (6-8 hétre), és kevés habot képeznek.
A kis történet után jöhet is a recept
Hozzávalók:
- 1000 g olivaolaj
- 300 g desztillált víz
- 1 g tengeri só
- 128 g nátronlúg (5%-os leszámitolással)
- 1 evőkanál keményítő
- Illóolajok: citrom (10 ml)
- zsálya (5 ml)
- rozmaring (3 ml)
Elkészítés:
A szappan hideg eljárással készül. A desztillált vízben feloldjuk a sót, majd a lúgot, s hagyjuk lehűlni 45°C-ra. Az olajat is felmelegítjük 45°C-ra, majd a lúgoldatot belekeverjük az olajba. A szalag-fázisban (pudingosodás) a masszába keverjük az illóolajokkal elkevert keményítőt, majd 48 óráig hagyjuk a formában, egy takaróval letakarva. 48 óra elteltével felvágjuk a szappant, s hagyjuk érni 8 héten át.
Kérdés:
Szoktál szappant használni?
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: