Ma is egy érdekes tudnivalóval jöttem, ami nem más mint a kókusz. Én speciel nagyon imádom minden formájában, kellemes az illata és elmondhatni róla hogy ez az egyik legsokoldalúbban hasznosítható növény. Ezért tekintsd meg hogy mit érdemes róla tudni..
Azért is igaz a kókuszra hogy legsokoldalúbb növény, mert minden része felhasználható. Törzsét építőanyagként használják, levele alkalmas a tető fedésére, termése hasznosítható rostanyagként, magja viszont ennél is több mint például élelmiszer, gyógyszer, ital és kémia anyagokat szolgál.
És most nézzük miket lehet belőle készíteni:
Kókuszolaj
A kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj a kókuszpálma magjának szárított beléből készített növényi olaj.
A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. Könnyen avassá válik, ilyenkor íze és szaga csípős, karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű 24°C-on megolvad. Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint:
- Hidegen sajtolt
- Szűz
- Finomított
Hidegen sajtolt
A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony átlátszó tiszta folyadék. Amennyiben az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtolt kókuszolaj, így a kókusz minden pozitív tulajdonsága megjelenik az olajban kellemes kókuszaromájú lesz és a szerkezete sem módosul.
Szűz
A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át az FSZSZ (Finomítás, Színtelenítés, Szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték.
Finomított
Az olaj színe sárgás, íze és szaga semleges, 24°C alatt dermed. A finomított kókuszolaj FSZSZ eljáráson megy keresztül, így tiszta, színtelen és szagtalan olajat kapunk, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk.
Hidrogenizálás hatására az olaj magasabb hőmérsékleten is stabil marad és a vele készített ételek hosszabb ideig eltarthatóak, ám kis mennyiségű transz-zsír is keletkezik, mely káros a szervezetre.
Felhasználása és Összetétele:
A kókuszolajat elsősorban lakosság használja fel főzésre és sütésre. Az ipar margarin gyártásra, sütőipari és édesipari termékek készítésére használja. Kis mennyiségben a kozmetikai ipar is felhasználja szappangyártásra.
92%-ban telített zsírsavakból áll.
Kókuszvíz
A kókuszvíznek nagy szerepe van az egészségügyi előnyeinek tekintetében. Mert az akut hasmenésben szenvedőknek nagyon kiváló. Ezenfelül a kutatások is kimutatták, hogy ugyan olyan elektrolit egyensúllyal rendelkezik, mint a izotóniás vizek ezért is alkalmas arra hogy egy hosszú és fárasztó testmozgás után pótoljuk vele a folyadék veszteséget.
Kókusztej
Ez az egyik olyan tej amit nagyon szeretek, mert nem csak hogy egészséges de bármihez fellehet használni főzés terén. A kókusztejet a kókuszmag belsejében található üregben a kókuszvíz tölti ki ami, frissítő hatású és édeskés ízű. Belső, fehér húsát ami a korpa lereszelik és beáztatják forró vízbe, majd ezután szűrőn átpréselik és meg is van a kókusztej. Minél többször ismételjük a folyamatot annál sűrűbb állagot kapunk. De egyébként nem kell arra vállalkozni hogy megvegyünk egy kókuszdió, csak vásároljunk kókuszreszeléket vagy kókuszpelyhet (lehetőleg bió-t) és otthonunkban ugyan ezzel az eljárással elkészíthetjük saját magunk is a kókusztejünket.
Kókuszpehely és Kókuszreszelék
Kókuszpelyheket a szárított gyümölcshúsból nyerik ki, ami kis szirmokká vannak aprítva. Dekorálhatjuk vele a desszertjeinket, vagy csipszként is elkészíthető, és ha finomra van reszelve onnantól kedve lesz belőle kókuszreszelék.
És most nézzük hogy milyen jótékony hatásai is lehetnek ennek a kókusznak amit mellesleg az élet fájának is neveznek és szerintem nem hiába.
A kókuszdió nem csak hogy tápláló, de sok vitaminban is gazdag. Ezek a C, E, B1, B3, B5 és B6 valamint ugyan úgy meg vannak benne is a rost- és ásványi anyagok mint a Vas, Szelén, Nátrium, Kalcium, Magnézium és Foszfor. És mivel a kókusztej laktózmentes így könnyedén megihassák azok is akik laktózérzékenységben szenvednek.
Egy 100 ml-es kókusztej konzerv tartalma:
- 154 kalória
- 1,4 g fehérje
- 15 g zsír
- 3,4 g szénhidrát
A kókuszdió jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, de ellentétben más diófélékkel, ezek a zsírok leginkább közepes láncú telített zsírsavak formájában jelennek meg, ilyen például a laurinsav, amely egy nagyon hasznos vegyületté alakul át a szervezetben. A monolaurin antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben. Hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása és a koszorúér betegségek közti összefüggés jól megalapozott, ezért mivel a kókusztej telített zsírsav tartalma magas, mértékkel fogyasztható.
Mivel nagyon fontos a tárolás is ezért semmiképp nem szabad sok kókusztejet elkészíteni otthon, mert hamar romlik, ezért azt javaslom hogy csak annyit készítsünk el belőle amit meg is iszunk vagy annyi mennyiséget amit tudjuk hogy megbírjuk inni még aznap. A konzervet amit vásárolunk viszont szobahőmérsékleten tárolhatjuk, amikor viszont felbontottuk akkor tegyük bele egy olyan üvegbe amit vissza lehet zárni és tegyük be a hűtőbe, viszont itt is érdemes arra figyelni hogy pár napon belül fogyasszuk el, ugyan is a kókusz magas olajtartalma miatt hamar avasodik.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: